strona głónamapa stronykontakt

Coś do chleba

* * *

Szczegółowe przepisy na poszczególne potrawy
a także inne informacje
znajdują się
w pliku do pobrania: "Coś do chleba"
- link na dole tego artykułu


Pasty do chleba - wskazówki ogólne

ryż, kasza lub nasiona roślin strączkowych
dodatki warzywne
przyprawy, olej

Ogromną zaletą past jest ich wieloskładnikowość i możliwość zjadania ich w kanapkach w pracy, w szkole, w podróży. Pomimo, że składników pasty jest zazwyczaj dużo, to jednak przygotowanie pasty nie jest ani trudne ani czasochłonne. Przygotowując obiad można ugotować trochę więcej ryżu, czy też grochu albo kaszy, a do zupy włożyć 1 marchewkę więcej. Do pasty można użyć jakichkolwiek produktów, którymi akurat się dysponuje - zmiksować je i przyprawić do smaku.

1. Ugotować ryż, kaszę lub nasiona roślin strączkowych. Korzystnie jest łączenie w jednym posiłku różnych rodzajów aminokwasów, dzięki czemu uzyskuje się wzrost wartości białka np.
soja + mąka pszenna (1 : 4) wzrost o 32%
soja + ryż (1,2 : 5) 32%
fasola, groch + ryż (1,5 : 4) 43%
fasola, groch + mąka pszenna (0,5 : 3) 33%
fasola, groch + kukurydza (1,2 : 2) 50%

2. Przygotować dodatki, np.:

papryka konserwowa
przecier pomidorowy + cayenne + bazylia
ugotowana marchew + pietruszka albo seler starty na drobnej tarce
kiszony ogórek + rozgnieciony 1 ząbek czosnku
podprażone i zmielone orzechy włoskie
podduszona cebula + pieczarki
podduszona cebula + kurkuma
bardzo drobno posiekana natka pietruszki albo szczypiorek
posiekane oliwki + pieprz ziołowy (...)

3. Wszystkie składniki rozdrobnić, razem wymieszać i zmielić przez drobne sitko albo zmiksować.
4. Do pasty dobrze jest dodać trochę oleju, aby pasta nie była sucha i nie kruszyła się.5. Jeśli pasta wyszła za rzadka to trzeba ją zagotować i zagęścić mąką.
6. Gorącą pastę można włożyć do słoiczków i zawekować.


Pasty z tofu
Pasty z suchych ziaren roślin strączkowych
Pasta sojowa
Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy z mlekiem sojowym i ziołami
Pasta fasolowa z selerem
Pasta z zielonego groszku
Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek
Pasta z pszenicy i pomidorów
Plasterki tofu na kanapki
Smalec wegański
Pasztet z soi
Pieczeń z grochu, fasoli albo soczewicy
Masło ziołowe
Masło orzechowe
Powidła z suszonych śliwek
Powidła z mieszanki suszonych owoców

Coś do chleba
Copyright © Medytacyjne Stowarzyszenie Najwyższej Mistrzyni Ching Hai w Polsce