strona głónamapa stronykontakt

Zupy

* * *

Szczegółowe przepisy na poszczególne potrawy
a także inne informacje
znajdują się
w pliku do pobrania: "Zupy"
- link na dole tego artykułu


Zupa „baza" czyli wywar z włoszczyzny

pęczek włoszczyzny, czyli: 3 marchewki, 2 nieduże pietruszki, kawałek selera, 1 mały por i ew. kawałek kapusty włoskiej
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
1 ł. oleju kostka bulionu warzywnego lub 1-2 Ł bulionu wegetariańskiego w proszku

Warzywa obrać, włożyć do wrzącej wody (ok. 1,5 l) i po zagotowaniu dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu 20-40 min. Czas gotowania zależy od tego, czy są to warzywa młode czy starsze oraz od tego czy gotuje się je w całości czy rozdrobnione. Uzyskana w ten sposób „baza" jest podstawą wielu zup. W jakiej postaci włoszczyzna w zupie zostanie wykorzystana zależy od rodzaju zupy, którą się przygotowuje oraz od indywidualnych upodobań kucharza.

Rosół wegetariański
Manna na rosole
Lekkie zupy warzywne
Pomidorówka
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa z grzankami
Zupa ogórkowa
Krupnik 1
Krupnik 2
Zupa ziemniaczana
Kapuśniak
Kapuśniaczek z pomidorami
Dietetyczna zupa warzywna z kapustą
Grochówka tradycyjna
Meksykańska zupa fasolowa przecierana
Flaczki
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa - krem
Delikatna zupa ze świeżych grzybów
Botwinka
Barszcz ukraiński
Czerwony barszcz z grzybami
Czerwony barszcz z jabłkami
Uszka do barszczu
Żurek
Przepis na żur
Zalewajka
Żurek z tofu wędzonym
Zupa wiśniowa
Zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek
Zupa owocowa z suszonych śliwek i fig

Zupy
Copyright © Medytacyjne Stowarzyszenie Najwyższej Mistrzyni Ching Hai w Polsce