strona głónamapa stronykontakt

Świńska grypa

Co ma świnia do świńskiej grypy?

Dlaczego LUDZIE chorują na ŚWIŃSKĄ grypę?

Wirusy wywołują choroby u wszystkich zwierząt, w tym także ludzi. W zasadzie każdy gatunek jest wrażliwy na inne wirusy i zapada na inne choroby. Ale może także dochodzić do przenoszenia się infekcji pomiędzy gatunkami, zwłaszcza wtedy, gdy pojawią się zmutowane wirusy mające cechy różnych gatunków - tak jak ma to miejsce obecnie w przypadku wirusa świńskiej grypy typu H1N1.
Przenoszenie się infekcji ze zwierząt na człowieka niesie dodatkowe niebezpieczeństwo, jakim jest fakt, że układ odpornościowy człowieka nie jest dostosowany do zwalczania wirusów innych gatunków zwierząt.


Jedząc wieprzowinę człowiek naraża własne zdrowie i zdrowie innych ludzi, ponieważ:

1. Hodowla zwierząt sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób poprzez:
- duże zagęszczenie zwierząt na małym obszarze, zwłaszcza w dużych farmach,
- transport żywych zwierząt,
- ludzką zachłanność, czyli m.in. sprzedaż chorych zwierząt.

2. Jedząc mięso człowiek zatruwa swój organizm i tym samym osłabia jego odporność. A w mięsie są m.in.:
- antybiotyki, które zaburzają naturalną florę bakteryjną organizmu i prowadzą do tworzenia się nowych szczepów bakterii odpornych na działanie antybiotyków;
- steroidy i hormony, które zaburzają naturalne funkcjonowanie organizmu;
- priony - substancje białkowe wywołujące niektóre choroby neurologiczne (m.in. BSE czyli chorobę szalonych krów);
- dioksyny, pestycydy i inne substancje chemiczne - a każdy środek chemiczny obecny w pokarmie zwierząt ulega bardzo dużej koncentracji w mięsie oraz mleku, więc człowiek zjadając mięso przyjmuje do swojego organizmu o wiele wiekszą dawkę trucizny niż zwierzęta hodowlane. Chemikalia te powoli uszkadzają narządy wewnętrzne i układ nerwowy, a ich działanie ujawnia się często dopiero po kilku latach.
- cholesterol i tłuszcze nasycone, które są głównym powodem miażdżycy i wielu chorób serca i krążenia;
- komórki raka, wraz z którymi do organizmu człowieka dostają się zmutowane białka nowotworowe;
- i wiele wiele innych szkodliwych substancji.

3. Człowiek obciąża swój organizm spożywając pokarm, którego nie trawi we właściwy sposób, bo człowiek ma budowę roślinożercy (!), o czym świadczą m.in. długie jelita, skład śliny i soków trawiennych, zęby siekające i rozcierające pokarm.

4. Hodowla zwierząt, ich transport i przetwórstwo są głównym czynnikiem zanieczyszczenia środowiska naturalnego i zmian klimatycznych m.in. poprzez degradację ziemi, zanieczyszczanie i zużywanie ogromnych ilości wody, bezpośrednią i pośrednią emisję do atmosfery metanu, podtlenku azotu i dwutlenku węgla. A to jest naszym cichym zabójcą.


Od roślin człowiek się niczym nie zarazi, a od świni się zarazi!

Dieta roślinna nie zatruwa organizmu, a wieprzowina zatruwa!

Uprawa roślin nie degraduje środowiska, a hodowla świń degraduje!


Wegetarianizm to już nie tylko moda czy idea,

ale POTRZEBA naszych czasów.

Świńska grypa_plik do pobrania
Copyright © Medytacyjne Stowarzyszenie Najwyższej Mistrzyni Ching Hai w Polsce